Vlasti trebaju položiti račune građanima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Nakon uspješno završenog takmičenja pod nazivom „Bez štele i pošteno“, 20. aprila u Sarajevu, kojem su pored timova, a putem zoom aplikacije, pristustvovali i predstavnici nadležnih institucija i medija, nastavljena je zagovaračka kampanja „Bez štele i pošteno“ kroz guerilla događaje koji su se održali u Mrkonjić Gradu i Jajcu.  

Prvi događaj odvijao se u Mrkonjić Gradu 28. aprila na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića. Pored predstavnika iz Ja bih u EU udruženja, događaju su prisustvovali koordinatori i učesnici timova, mladi aktivisti iz Mrkonjić Grada, kao i predstavnici medija.

Poštujući epidemiološke mjere i ograničeno okupljanje, mladi iz četiri tima Bombonjera, Koverta, Ključevi i Malina su na ovim događajima građanima predstavili projekat, kako su oni doživjeli i posmatrali slučajeve korupcije koji su im dodjeljeni, dijelili promotivne materijale, te animirali građane da pruže podršku projektu i ostave svoje poruke protiv korupcije u knjigu „Bez štele i pošteno“  „Samo poštenjem”, “Pošteno u svakom slučaju!”, “Da bude POŠTENO!”, “STOP KORUPCIJI!” neke su od poruka koje su građani napisali u knjizi.

Događaju “Bez štele i pošteno” prosustvovao je i načelnik opštine Mrkonjić Grad, Dragan Vođević:  “Neophodno je da sve strukture vlasti podrže ovu i slične akcije, jer oni koji vrše funkcije u javnom sektoru troše i novac i resurse koje su im građani povjerili. Mislim da svi trebamo polagati račune tim istim građanima!”, istakao je Vođević.

Događaj se drugi dan odvijao ispred Doma kulture u Jajcu 29.4.2021. kojem je, pismenim putem, pružio podršku načelnik Jajca gospodin Edin Hozan.

“Srdačno se zahvaljujem na pozivu koji ste nam uputili za održavanje događaja pod nazivom  “Bez štele i pošteno”. S obzirom na tematiku i navedene aktivnosti koje se odnose na borbu protiv korupcije u društvu ovaj projekat smatramo izuzetno značajnim za društvenu zajednicu i pružamo mu podršku”, istakao je Hozan.

Događaju se ispred Doma kulture pridružio i načelnik policije Jajca gospodin Bare Pršlja koji je upisivanjem u knigu “Bez štele i pošteno” istakao: “Korupcija je veliki problem  bosanskohercegovačkog društva i podržavam svaki oblik brobe protiv korupcije i sve one koji se odvaže da prijave korupciju.” rekao je Pršlja.

“Projekat je prva klasa ove države. Bez prava „jednakog za sve“ nema budućnosti”, poručila je dr. Andrea Jurić

Bez štele i pošteno” slogan je, a ujedno i naziv projekta, koga realizuje udruženje Ja BiH u EU  kao dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” koga implementiraju Centri civilnih inicijativa, kao vodeći partner uz podršku USAID-a.

Moto i naziv projekta zasniva se na ideji da mladi žele da promijene matricu koruptivnog i nepotističkog djelovanja u bh. društvu, tražeći odgovore na aktuelne i protekle slučajeve korupcije, mita, nepotizma i zloupoteba kroz poziv na akciju i pomoć “BEZ ŠTELE I POŠTENO”.

Timovi nastavljaju guerilla događaje u Sarajevu 11.maja 2021.godine