Tim Malina

O timu

Kako je afera „Respiratori“ postala jedna od najaktuelnijih u našoj zemlji? Zašto smo kao društvo dopustili da se dešava korupcija na najvišim nivoima vlasti, u teškim trenucima kada se svijet bori s pandemijom i kada su nam respiratori kao medicinsko pomagalo veoma potrebni?

Svima je in napisa medija poznato da Tužilaštvo BiH u slučaju nabavke respiratora iz Kine, koji su plaćeni 10,5 miliona KM , vodi istragu protiv premijera Federacije Fadila Novalića, direkora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, direktora firme “Srebrena malina” Fikreta Hodžića i Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva[1].

Sporne respiratore u Bosnu i Hercegovinu uvezla je firma “Srebrena malina”, čija je osnovna djelatnost prerada voća i povrća, a koja, nije registrirana u sistemu javnih nabavki.[2] Federalna uprava Civilne zaštite odobrila je “Srebrenoj malini” 10,5 miliona KM (5,4 miliona eura) da u jeku borbe protiv pandemije novog korona virusa iz Kine nabavi 100 medicinskih respiratora za najteže bolesnike.

No, javnosti je saopšteno da su isporučeni respiratori zabranjeni u SAD-u, te da se ne mogu koristiti za intenzivnu njegu, nego samo za vozila hitne pomoći.[3]

U medjuvremenu,  mediji navode da je Sud Bosne i Hercegovine sa tri hiljade maraka kaznio Asima Sarajlića, poslanika u Parlamentu Bosne i i Hercegovine i bivšeg potpredsjednika Stranke demokratske akcije, zbog “prikrivanja dokaza”. To je, zapravo, drugo ime za odbijanje Sarajlića da tužiocima Tužilaštva BiH koji rade na predmetu “Respiratori”, ustupi tzv. PIN kod, odnosno šifru za “otvaranje” svog mobilnog telefona. Iz Goražda je bolnicko osoblje također tada potvrdilo da od dva dostavljena respiratora jedan nije ispravan, a da se na drugom još ispituju parametri.[4]

Našim aktivnostima pokušat ćemo doći do rješenja, kao i do zaključenja ovog slučaja simboličkog naziva “Malina“. Tako želimo skrenuti pažnju javnosti, naših sugrađana, ali i medija  na ovaj itekako značajan slučaj,  i naše uvjerenje  da je neophodno konitnuirano pratiti, izvještavati i insistirati da se ovaj i slični slučajevi privedu kraju brzo,  efikasno i u skladu sa zakonom.  

Jedan od ciljeva projekta  „Bez štele i pošteno“ je  podržavanje građanskih inicijativa, a naročito inicijativa koje pokreće bosanskohercegovačka omladina. Želimo našim radom i djelovanjem demantirati tvrdnje da su korupcija, nepotizam, mito i ostale nezakonite radnje srednje ime našeg društva.

Mislimo da je značajno spomenuti i da su glavni akteri ove afere iskoristili veoma težak trenutak u kojem se našla ne samo Bosna i Hercegovina, nego i cijeli svijet, a to je trenutak pandemije u kojima su mnogi naši sugrađani, ali i ljudi širom svijeta, izgubili svoje živote. To je možda i glavni i najveći razlog zašto se o ovoj temi mora pričati, zašto ne smijemo ovakve slučajeve gurati pod tepih, te zašto je toliko značajno da se svi, a naročito mladi, bore protiv organiziranog kriminala i korupcije. U tome leži i rješavanje ovog slučaja, sistematski i do samog kraja.

Kreativna kampanja  tima Malina sastojat će se od meme-ova koji će se objavljivati putem društvenih mreža i stranice kampanje, lijepljenja znakova i vizuala po gradu, zatim IGTV Malina (video-serijal na Instagram nalogu), gdje će se svake sedmice održavati intervjui sa stručnim osobama na temu korupcije, kao i sa građanima, te će se time otkriti koliko građani zapravo poznaju korupciju, kao i sam slučaj „Malina“.

Također održat će se kahoot kviz, koji se pravi putem aplikacije, linkovi se dijele na mnogo stranica, a osoba koja bude najbolje rangirana osvaja nagradu. Planiramo napraviti i statistiku za društvene mreže, kojom će se pokazati uticaj korupcije (prije i poslije), kao i 3D/2D animacije za društvene mreže i medije. U planu je i gerilla event, koji bi se održao u Sarajevu, Tuzli i Bihaću, na kojem bi učesnici bili simbolično obučeni i držali fotografije na glavnom trgu ili nekom drugom upečatljivom mjestu. Pored svega navedenog, planiramo i gostovanja u medijima (na televiziji, na radiju, itd.) Putem zagovaračke kampanje želi se doći do odgovora na pitanja o ovom problemu i sankcionisanja počinitelja krivičnih djela korupcije.


[1] https://avaz.ba/vijesti/bih/572903/otkrivamo-za-sta-se-sumnjice-novalic-solak-i-hodzic

[2] https://www.klix.ba/vijesti/bih/jos-jedan-propust-srebrena-malina-nije-registrovana-u-sistemu-javnih-nabavki/200430152

[3] https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2020/5/4/tuzilastvo-bih-preuzima-predmet-nabavke-respiratora

[4] https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/174356/eksluzivno_presudjen_asim_sarajlic_zbog_odbijanja

Memes

Kviz

Igrajte naš kviz na ovom linku.

Video